Comoara este cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu si a avut premiera modiala pe 21 mai, in cadrul sectiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.

Titlul evoca fascinatia noastra pentru aur care, in mod simbolic, este ca un soare pe care il cautam in pamant. Pentru mine toata aceasta gradina este o parte a istoriei noastre. In scenele lungi personajele dau senzatia ca sunt pierdute, traiectoriile lor sunt labirintice. Nu ajungem niciodata sa le localizam. Graviteaza in jurul copacului lovit de fulger, taiat in doua de lumina intr-un fel… Trei personaje cauta cu disperare ceva in pamant , este si comic si tragic in acelsi timp. a spus recent Corneliu Porumboiu intr-un interviu despre film.

Filmul spune povestea lui Costi care lucreaza la primarie si duce o viata linistita. Seara obisnuieste sa-i citeasca povesti fiului sau de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood. Intr-o seara, un vecin il roaga sa-i imprumute niste bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezita, l-ar imprumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita linistea, are si el credite la banca. Il refuza si se intoarce la fiul sau si la Robin Hood. Vecinul revine. Ii spune ca in satul bunicilor sai exista o legenda: se zice ca strabunicul sau ar fi ingropat o comoara in curtea casei, inainte de venirea comunistilor la putere. In cazul in care Costi va plati pe cineva cu un detector de metale si vor gasi comoara, o vor imparti jumatate – jumatate.  Costi nu sta prea mult pe ganduri. De a doua zi cauta pe cineva cu un detector de metale…

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim, Cainele japonez, Domnisoara Cristina), Adrian Purcarescu si actorul amator Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joaca alaturi de sotia lui, Cristina, si baiatul lor, Nicodim, in varsta de 8 ani.

In alte roluri ii puteti vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurentiu Lazar, Ciprian Mistreanu, Marius Coanda, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochina, Radu Banzaru.

Mai multe despre film puteti afla de pe website-ul oficial al filmului: www.filmulcomoara.ro.

Imaginea filmului este semnata de Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat si la Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, iar productia este asigurata de Marcela Ursu(42 Km Film), in coproductie cu Les Films de Worso si Rouge International. Proiectul este sustinut de CNC Romania (Centrul National al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franta (Centre national du cinéma et de l’image animée), cu participarea  HBO Romania, Nestle si UPC Romania.

Corneliu Porumboiu este regizor si scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006), Politist, Adjectiv (2009), Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism (2013) si documentarul Al doilea joc (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin in sectiunea Forum. A primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2006, pentru A fost sau n-a fost?, iar  in 2009, Poliţist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Premiera in Romania va avea loc in data de 29 mai 2015, iar 42 KM FILM este compania de distributie a filmului in Romania.

Mai multe detalii gasiti si pe pagina: www.facebook.com/filmulcomoara, iar accesand link-ul de mai jos puteti urmari trailerul filmului conceput de Good Hands: https://www.youtube.com/watch?v=8h2IsBHThQk.

Foto: Adi Marineci