PELÍCULA – LATIN AMERICAN FILM & EXPERIENCE (14-18 septembrie 2016, București)  a pregătit pentru cei pasionați de America Latină un program special de filme din Chile și, cu sprijinul Ambasadei Republicii Chile în România, aduce în fața publicului un invitat special recunoscut pe plan internațional:  compozitorul chilian Diego Fontecilla.

Cinematografia chiliană va fi reprezentată la prima ediție a festivalului de 4 filme extrem de diferite unul de celălalt ca gen: animație, dramă, thriller, documentar.

Pentru Ambasada Republicii Chile în România reprezintă un privilegiu faptul că țara noastră a fost aleasă ca “invitat de onoare” (Focus Chile) la această primă ediție a festivalului PELÍCULA – LATIN AMERICAN FILM & EXPERIENCE IN BUCHAREST, căruia îi urăm mult succes și la cat mai multe ediții în

viitor. Aceasta este o oportunitate unică de a aduce cat mai aproape de publicul român industria filmului chilian, o industrie care în ultimul deceniu a cunoscut un succes și un avânt uimitor. Sperăm ca, în această luna septembrie, când Chile sărbătorește ziua independenței, publicul român să se poată bucura de cinematografia chiliană.   -a transmis Ambasada Republicii Chile în România.

 

 Câștigătorul Oscar de anul acesta pentru cel mai bun scurtmetraj de animație, Historia de un oso (2014) în regia lui Gabriel Osorio Vargas prezintă poveste unui urs care prin intermediul unei diorame mecanice transmite un mesaj cu  un puternic impact emoțional. Este primul film din Chile care a obținut o astfel de recunoaștere la nivel internațional, precum și prima producție din America Latină care a câștigat un premiu Oscar.  (Miercuri, 14 septembrie, ora 19:30, Cinema Elvira Popescu).

Talion (2015), creația lui Martín Tuta, este un thriller care aduce în prim plan probleme sociale cu care ne confruntăm cu toții: corupție, manipulare din partea mass media, crimă, șantaj și pedofilie. Mirubin este personajul principal  care își face dreptate singur, pedepsindu-i pe răufăcători  indiferent de cine sunt ei, prin modalități brutale. În scurt timp devine o țintă mobilă, fiind urmărit de diferite persoane cheie din guvern sau jurnaliști.

Cei 4.200 km de coastă ascund adesea povești cutremurătoare: de la genocidul populațiilor indigene din Patagonia de la începutul secolului XX până la practicile monstruoase ale regimului lui Pinochet despre care se știe că ar fi aruncat în ocean în jur de 1.200 cadavre. El boton de Nacar este un film care poate fi rezumat într-o singură frază: oceanul conține istoria întregii umanități. Acesta a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Berlin și ilustrează, conform regizorului Patricio Guzmán, o parte importantă din istoria statului Chile.

La memoria del agua este o dramă care prezintă un moment din viața lui Javier și Amanda și încercarea lor de a trece peste un accident ce le-a schimbat complet viețile. Un lucru este cert… dragostea rămâne. Regizorul Matías Bize este cunoscut publicului din România pentru producțiile emoționante (En la Cama, La Vida de los Peces). Invitatul special al primei ediții Pelicula, artistul chilian  Diego Fontecilla, cel care semnează coloana sonoră a filmului La memoria del agua, se va întâlni cu publicul la finalul proiecției (Vineri, 16 septembrie, ora 18:00, Cinema Elvira Popescu).

Diego s-a nascut în 1976 în Santiago, în 1999 și-a încheiat studiile de vioară și compoziție, iar în 2003 a absolvit Școala de Teatru. Începând din 2004 și până în prezent, Diego a compus o multitudine de creații muzicale pentru filme, video-dans, teatru, TV și reclame. A câștigat premii internaționale pentru coloanele sonore ale filmelor En la Cama, De Jueves a Domingo, A Memoria que me Contam și  La Vida de los Peces.

Suntem onorați sa avem la prima ediție a festivalului susținerea Ambasadei Republicii Chile în România. Cele 4 producții din Chile vorbesc despre diversitate, despre probleme universale, au culoare, melancolie, unicitate. Prezența compozitorului Diego Fontecilla la București este un motiv de bucurie pentru noi și suntem extrem de încăntați că putem oferi aceste momente publicului nostru. – a declarat Ileana Cecanu,  președintele festivalului.

Informații detaliate despre eveniment și programul acestuia sunt disponibile pe website-ul festivalului, iar biletele pot fi achiziționate prin intermediul Eventbook.

¡Hasta pronto!

Pagina de facebook: https://www.facebook.com/PeliculaLAFE

Pagina de instagram: @peliculalafe

Video: https://youtu.be/XHwl6-MK2mM

Cu sprijinul: Ambasada Chile, Ambasada Mexic, Ambasada Peru, Ambasada Frantei, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Argentina, Ambasada Brazilia, Ambasada Cuba, Ambasada Uruguay, Ambasada Venezuela

Sponsori: Cinemax, Cinemax 2, Discovery

Parteneri: POINT, Eventbook, BrandFusion, DHL, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, ANTZ

Parteneri media: Radio Guerilla, Zile și Nopți, Cinemagia, Observator Cultural, Orasul meu, Vice,  Cinefan, Veioza Arte, Urban.ro, All about Romanian Cinema, COOLtura Mall.

Locații partenere: Chez Elvire, Journey Pub,  Lente, M60, Peru Bistro si Harbour.