Noul spectacol pus in scena de talentatul regizor Alexandru Mazgareanu, invita publicul la o lectie de viata. Textul apartine unui tanar dramaturg german, Nis-Momme Stockmann, si aduce in discutie teme profund umane: o relatie tata-fiu intr-un joc de dragoste –ura, responsabilitate si cautarea de sine. Odata a personajului principal  care vrea sa devina independent si atunci contravine sistemului, pe o parte, iar pe de alta parte, a celorlaltor personaje care trebuie sa faca fata diferitelor presiuni ale vietii cotidiene generate asupra lor.

Plecand de la aceste premise, regizorul construieste spectacolul intr-un cadru simplu, bine delimitat – sugestiv decorul pe care el insusi l-a ales – si ne invita sa impartim momente de maxima intensitate cu personajele lui. Avem de-a face cu un tanar de 35 de ani care dintr-o data nu mai stie cum sa faca fata unor situatii, iar realitatea ii scapa de sub control: tatal lui si-a muscat o bucata de limba si si-a ars mana, fratele lui, ipohondru, nu realizeaza ca tatal lor este in pragul dementei, fosta lui sotie isi doreste sa aiba grija de el – mai ales ca el si-a pierdut jobul – si de tatal lui , nu isi mai intelege prietentii, iar el alege sa fie independent.

Omul care obisnuia sa manance lumea se afla in pragul de a fi mancat de aceasta. Telefonul devine un laitmotiv al piesei. Cele mai multe dintre momente – cu dialoguri scurte si sugestive de altfel – au loc la telefon.

Tanarul dramaturg german a reusit sa creeze personaje unice, de impact si atat de prezente in vietile noastre. Ce-i mai ramane de facut tanarului din povestea noastra ? Responsabilitatea. Si aceasta creste odata cu cresterea dementei tatului sau. Aceasta drama de familie sensibilizeaza publicul. Serban Gomoi si Romeo Pop sunt la inaltime si se dueleaza in replici, Lisa este de o fragilitate si bunatate atat de rar intalnite (Sorina Stefanescu / Antoaneta Cojocaru), Filip (Livu Chitu) ne face sa zambim prin expresivitatea, naivitatea si convingerea sa, iar prietenul Lui si angajatorul isi pastreaza demnitatea pana la finalul jocului – excelent Alex Calin in dublu rol.

Spectacolul lui Alexandru Mazgareanu care straluceste prin performanta sa si a distributiei sale, se poate vedea la Teatrul de Arta Bucuresti.

Omul care mânca lumea

Regie si decor: Alexandru Mâzgăreanu

Distribuție: Șerban Gomoi – Fiul, Romeo Pop – Tatăl, Antoaneta Cojocaru/Sorina Ștefănescu – Lisa, Liviu Chițu – Filip, Alexandru Călin – Ulf.

Traducere: Ciprian Marinescu

Muzică originală: Alexandru Suciu

Foto și grafică: Romulus Boicu

Piesa “Omul care mânca lumea” a fost aleasă în 2010, ca fiind una dintre cele mai bune piese din Europa de către ETC – European Theatre Convention.